Acasa>>Industria Auto, Matriterie, Presaj și caroserii>>Reconstructia matritelor utilizând Geomagic DesignX
Alege alt domeniu

Reconstrucția (actualizarea) geometriei CAD a părților active ale matrițelor

În general părțile active ale majorității matrițelor aflate în producție ajung la un anumit moment dat in stare avansată de uzură sau, mai rău, se deteriorează iremediabil. De cele mai multe ori documentația tehnică a acestora fie este incompletă fie nu au existat niciodată la dispoziția beneficiarului. Cu toate acestea, poate cel mai important aspect îl reprezintă timpul de repunere în funcțiune. Cât de repede pot reporni producția? Mai pot releva geometria părților active? Cât de repede pot face acest lucru și cu ce mijloace?

Răspunsul este afirmativ. Evoluția tehnologică a condus la apariția unor mijloace moderne și mai ales extrem de precise care au înlocuit cu succes mijloacele de relevare tradiționale precum șublerul și micrometrul. Mai mult decât atât, orice geometrie complexă, parametrizabilă sau free form poate fi scanată și relevată, rezultatul fiind unul pe măsura așteptărilor. În plus, geometria suprafețelor CAD obținute poate fi verificată în timp real și la finalul operațiilor de reverse engineering.

SCANARE 3D icon REVERSE ENGINEERING icon CONTROL 3D final

Model CAD obținutComparație Măsurat vs Proiectat

Demo Data

Comparație suprafețe matriță.pdf

File name: Comparație suprafețe matriță.pdf
file-size: 1 MB


Fișier disponibil în cadrul unei demonstrații onsite.


Despre piesa demo din acest articol

Fotogrammetria este utilizată pentru achiziția fără contact a coordonatelor 3D ale punctelor obiectului de măsurat. Aceste puncte sunt definite prin aplicarea unor marcheri de referință pe suprafața obiectului măsurat și în acest caz a fost utilizată datorită dimensiunii mari a matriței (L>2500mm) pentru asigurarea unei precizii de măsurare în concordanță cu cerințele impuse. Chiar dacă nu a fost necesară măsurarea întregii geometrii, elementele geometrice utilizate pentru aliniere se aflau situate la extremitățile exterioare ale matriței.

Pregătire reper (aplicare markeri magnetici codați și adezivi necodați): 15 minute
Măsurare : 15 minute

Ca o alternativă, pentru în funcție de geometria elementelor de aliniere (pinule, cilindrii, suprafețe plane) se poate opta pentru utilizarea unor adaptori care materializează geometria țintă. Aceștia pot fi standard sau adaptați geometriei comune a matrițelor din fabrică. Aceștia vor fi recunoscuți automat în momentul măsurării.

Mai multe detalii despre echipamentele destinate fotogrammetriei le puteți afla accesând paginile dedicate acestora TRITOP > ATOS Plus.

Pozițiile de măsurare și rezultatele fotogrammetriei utilizate în cadrul proiectului

Scanarea 3D oferă cea mai rapidă și precisă metodă de relevare a geometriilor simple, dar mai ales complexe.
În cadrul acestei aplicații, fiind vorba despre identificarea și reconstrucției anumitor zone a părții active, nu a fost necesară decât scanarea acestor zone alături de scanarea elementelor de aliniere.

Pregătire reper : pregătirea reperului a fost realizată odată cu etapa premergătoare efectuării fotogrammetriei

Scanare3D : 30 – 45 minute (inclusiv poligonizarea)

Scanarea a fost realizată cu echipamentul ATOS 5, MV 500, dar ca alternativă poate fi utilizat și ATOS Q 12M, MV500. Ambele echipamente asigură o precizie de măsurare pentru toleranțele impuse în acest proiect. Mai multe detalii scannerele utilizate le puteți afla accesând paginile dedicate acestora ATOS 5 > ATOS Q.

Identificarea zonelor scanate 3D

Identificarea zonelor pe baza comparației geometriei actuale cu modelul CAD
Alinierea reprezintă primul și cel mai important pas pentru o reconstrucție corectă a geometriei zonei active a matriței. Este imperativ ca geometria scanată să fie transpusă în sistemul de referintă al matriței (sistemul mașinii în cazul de față). Desigur, este mult mai ușor ca reconstrucția să se execute într-un sistem local de coordonate dar este absolut necesar ca în această etapă să putem identifica corect zonele în cauză. De exemplu, dacă optăm pentru un best fit, atunci cu siguranță zona pe care o vom identifica și reconstrui este greșită.

Aliniere & Identificare zone mesh (RE): 0,5 – 1h (aliniere, comparație suprafețe & aplicarea etichetelor cu deviații, delimitare zone mesh, export)

Operațiile mai sus menționate au fost efectuate în soft-ul GOM Inspect Suite. Toate detaliile le regăsiți în paginina de produs și în paginile de aplicații.

Alinierea, delimitarea și extragerea zonelor pentru operațiile de Reverse Engineering

Reverse Engineering oferă cea mai rapidă și precisă metodă de reconstrucție a modelului CAD pornind de la geometria scanată. Prin reverse engineering puteți îmbunătăți sau modifica functionalitatea unui produs / obiect sau chiar să-l copiați păstrând toate detaliile de care sunteți interesat.

  • Durata scăzută pentru reconstrucția modelului CAD chiar și pentru piese complexe
  • Va putem livra modelul CAD, inclusiv cu istoricul operațiilor (ex: SolidWorks) , nu doar în formate neutre precum .step sau .iges
  • 95% dintre obiecte scanate, controlate sau reproiectate de noi sunt repere industriale pentru care toleranțele impuse pornesc de la “µm” – complet reproductibil
  • Reconstruim modelul CAD direct pe modelul scanat avand în timp real controlul preciziei elementelor generate

Reconstrucție CAD: 2 ore – reconstrucția a implicat 20 de operații grupate în: identificarea și editarea regiunilor, extragerea suprafețelor și reconstrucția solidului.

Detaliile despre Geomagix DesignX le puteți regăsi în paginile de servicii, produs sau aplicații.

Reverse Engineering – Reconstrucție – Evaluare în timp real a preciziei – Export

Controlul 3D final oferă un plus al garanției preciziei geometriilor livrate. Un avantaj major al soluției software pe care o utilizăm (Geomagic Design X) îl constituie functia Accuracy Analyzer. Aceasta ne permite sa verificam în timp real precizia pentru fiecare element generat fie ca vorbim despre curbe, profile, suprafete, solide sau secțiuni. Astfel, pot impune încă de la început o toleranță generală pentru piesa și acolo unde este cazul o toleranta mai restrictivă sau permisivă pentru anumite elemente ale acesteia cum este cazul pieselor obținute prin turnare.
La finalul lucrării veți primi alături de modelul CAD și un raport comparativ al preciziei rezultatului obtinut.

Operațiile mai sus menționate au fost efectuate în soft-ul GOM Inspect Suite. Toate detaliile le regăsiți în paginina de produs și în paginile de aplicații.

Raport control final 3D (Model scanat vs Model CAD)

Concluzii
Dacă sunteți în căutarea unei soluții la cheie dedicate aplicațiilor de Reverse Engineering, vă putem oferi cea mai precisă și rapidă soluție cuprinzând toate componentele necesare: Scaner 3D și Software RE. Avem o gama variată de echipamente astfel încât să satisfacem și cele mai exigente solicitări. De asemenea, nu neglijăm nici aspectul școlarizării, suportul tehnic și mentenanța metrologică. Toate vor fi incluse în oferta finală.
Echipa SPECTROMAS are o vastă experiență în aplicațiile de reverse engineering și suntem pregătiți să intrăm în competiție cu alte soluții și să lăsăm rezultatele să vorbească 🙂
Dacă v-am stârnit curiozitatea și doriți să aflați mai multe despre acest subiect, contactul este la un click distanță.

Contactați-ne pentru a afla
mai multe despre portofoliul nostru de produse
și cum pot fi implementate
în fluxul dumneavoastră de producție.

Dragos TILINA
RE & MDC
+40 728 935 935
dragos.tilina@spectromas.ro

Solicită ofertă