Acasa>>Matriterie>>Reverse Engineering componentă matriță
Alege alt domeniu

Reconstrucția modelului CAD al componentei unei matrițe

În general părțile active ale majorității matrițelor aflate în producție ajung la un anumit moment dat in stare avansată de uzură sau, mai rău, se deteriorează iremediabil. De cele mai multe ori documentația tehnică a acestora fie este incompletă fie nu au existat niciodată la dispoziția beneficiarului. Cu toate acestea, poate cel mai important aspect îl reprezintă timpul de repunere în funcțiune. Cât de repede pot reporni producția? Mai pot releva geometria părților active? Cât de repede pot face acest lucru și cu ce mijloace?

Răspunsul este afirmativ. Evoluția tehnologică a condus la apariția unor mijloace moderne și mai ales extrem de precise care au înlocuit cu succes mijloacele de relevare tradiționale precum șublerul și micrometrul. Mai mult decât atât, orice geometrie complexă, parametrizabilă sau free form poate fi scanată și relevată, rezultatul fiind unul pe măsura așteptărilor. În plus, geometria suprafețelor CAD obținute poate fi verificată în timp real și la finalul operațiilor de reverse engineering.

SCANARE 3D  icon   REVERSE ENGINEERING  icon   CONTROL 3D final

Imaginea modelului scanat (MESH)Imaginea modelului CAD

Demo Data

Matriță demo.pdf

File name: Matriță demo.pdf
file-size: 33,8 MB


Fișier disponibil în cadrul unei demonstrații onsite.


Scanarea 3D oferă cea mai rapidă și precisă metodă de relevare a geometriilor simple, dar mai ales complexe.
Principalele cerințe la controlul dimensional al pieselor obținute prin turnare sub presiune sunt:
 • Scanarea reperului în integralitate, preferabil fără acoperire cu pulberi de contrast
 • Obținerea de date 3D chiar și în locuri greu accesibile (cavități adânci )
 • Precizie dimensională și repetabilitate ridicată ( +/- 0,003 mm )
Reverse Engineering oferă cea mai rapidă și precisă metodă de reconstrucție a modelului CAD pornind de la geometria scanată.
Prin reverse engineering puteți îmbunătăți sau modifica functionalitatea unui produs / obiect sau chiar să-l copiați păstrând toate detaliile de care sunteți interesat.
 • Durata scăzută pentru reconstrucția modelului CAD chiar și pentru piese complexe
 • Va putem livra modelul CAD, inclusiv cu istoricul operațiilor (ex: SolidWorks) , nu doar în formate neutre precum .step sau .iges
 • 95% dintre obiecte scanate, controlate sau reproiectate de noi sunt repere industriale pentru care toleranțele impuse pornesc de la “µm” – complet reproductibil
 • Reconstruim modelul CAD direct pe modelul scanat avand în timp real controlul preciziei elementelor generate
Controlul 3D final oferă un plus al garanției preciziei geometriilor livrate.

Un avantaj major al soluției software pe care o utilizăm (Geomagic Design X) îl constituie functia Accuracy Analyzer. Aceasta ne permite sa verificam în timp real precizia pentru fiecare element generat fie ca vorbim despre curbe, profile, suprafete, solide sau secțiuni. Astfel, pot impune încă de la început o toleranță generală pentru piesa și acolo unde este cazul o toleranta mai restrictivă sau permisivă pentru anumite elemente ale acesteia cum este cazul pieselor obținute prin turnare.
La finalul lucrării veți primi alături de modelul CAD și un raport comparativ al preciziei rezultatului obtinut.

Despre piesa demo din acest articol
Reperul prezentat reprezintă o componentă activă a unei matrițe de injecție mase plastice. După cum se poate observa în detaliile prezentate în fotografii și raportul de inspecție PDF, piesa prezintă zone cu uzură medie și zone deteriorate (rupte). Motivul este simplu de înțeles. Timpul de funcționare al acesteia este unul considerabil, iar documentația acesteia lipsește. Piesa a fost scanată în proporție de 95% (pe ambele părți) cu ajutorul sistemului ATOS Q utilizând volumul de măsură MV 350. Rezultatul scanarii 3D a fost un fișier mesh cu peste 4 milioane de puncte, o rezoluție deosebit de ridicată , astfel s-au putut analiza și extrage toate detaliile. Scanarea integrală a oferit totodată un mijloc de identificare a tuturor zonelor care prezentau uzură. Acest fenomen a putut fi vizibil imediat odată cu segmentarea geometriei scanate în regiuni cu geometrie similară și ulterior odată cu reconstrucția schițelor și geometriilor 3D care au recompus modelul CAD.
Durata de scanare, reverse engineering și control final a acestui reper , la care s-a utilizat o masă rotativă semi-automatizată a fost de < 5 ore, după cum urmează:
 • Pregătire reper : 10 minute ( curățare, aplicare marcheri de referință pe obiect )
 • Scanare față : 10 minute
 • Inversare
 • Scanare interioară : 10 minute
 • Poligonizare rezultate : 5 minute (mesh cu peste 4 milioane puncte)
 • Aliniere : 5 minute
 • Export / Import în Geomagic DesignX
 • Identificare regiuni / Schițe extrudare, sweep, extrudări, operații booleene: 4 ore – Precizia fiecărui element creat (schită, corp solid, curbă generatoare, schiță de revoluție) a fost analizată în timp real cu ajutorul funcției Accuracy Analyzer
 • Control final: 15 minute – A fost întocmit un raport de control complet prin comparația geometriei reale (geometria scanată) cu geometria reconstruită (modelul CAD)
Concluzii
Dacă sunteți în căutarea unei soluții la cheie dedicate aplicațiilor de Reverse Engineering, vă putem oferi cea mai precisă și rapidă soluție cuprinzând toate componentele necesare: Scaner 3D și Software RE. Avem o gama variată de echipamente astfel încât să satisfacem și cele mai exigente solicitări. De asemenea, nu neglijăm nici aspectul școlarizării, suportul tehnic și mentenanța metrologică. Toate vor fi incluse în oferta finală.

 

Echipa SPECTROMAS are o vastă experiență în aplicațiile de reverse engineering și suntem pregătiți să intrăm în competiție cu alte soluții și să lăsăm rezultatele să vorbească 🙂
Dacă v-am stârnit curiozitatea și doriți să aflați mai multe despre acest subiect, contactul este la un click distanță.

Contactați-ne pentru a afla
mai multe despre portofoliul nostru de produse
și cum pot fi implementate
în fluxul dumneavoastră de producție.

Dragos TILINA
RE & MDC
+40 728 935 935
dragos.tilina@spectromas.ro

Solicită ofertă