Acasa>>Injecție Mase Plastice, Interior vehicul, Matriterie>>Matriță injecție mase plastice
Alege alt domeniu

Controlul 3D al unei matrițe de injecție mase plastice

Injecția de mase plastice reprezintă un proces de fabricație utilizat la scară largă pentru fabricarea unei varietăți mari de piese, de la cele mai mici componente până la panouri interioare de uși. Diversitatea aplicatiilor, unde piesele injectate din material plastic pot fi folosite, face ca aceasta tehnologie sa fie cea mai des folosita metoda moderna de fabricatie de piese din material plastic. În mediul industrial actual pot fi realizate peste 2 milioane de cicluri cu o matriță de injecție mase plastice.
Scanarea 3D economisește timp și costuri în timpul producției și întreținerii matrițelor. Controlul procesului într-un stadiu incipient reduce corecțiile, în special pentru cavități multiple. Comparația datelor nominale și reale a pieselor servește la controlul etapelor individuale încă din timpul prelucrării CNC a matriței.

Imaginea modelului scanat (MESH)Imaginea modelului CAD

Demo Data

Matriță componentă multimedia.pdf

File name: Matriță componentă multimedia.pdf
file-size: 37 MB


Modelul 3D este disponibil la cerere prin completarea formularului de mai jos

Veți primi link-ul de download pe adresa de e-mail furnizată

first_name
last_name

fișier . ginspect:  Pentru a deschide fișierul, aveți nevoie de programul gratuit GOM Inspect 2020 sau mai nou
file-size:  50 MB  (fișierul include toate elementele de inspecție prezentate în acest articol)


Descarcă GOM Inspect Suite
Gratuit și nelimitat !

Scanarea 3D oferă o metodă rapidă și precisă de inspecție a matrițelor de injecție mase plastice.
Analiza în amănunt a acestora poate să urmărească următoarele cerințe:
 • Scanarea reperului în integralitate, preferabil fără acoperire cu pulberi de contrast
 • Obținerea de date 3D chiar și în locuri greu accesibile (cavități adânci )
 • Precizie dimensională și repetabilitate ridicată ( +/- 0,015mm )
 • Analiză 3D în harta de culori și inspecția cotelor dimensionale funcționale
 • Control al abaterilor geometrice / formă (GD&T)
 • Secțiuni de inspecție
 • Evaluarea toleranțelor și dispunerea lor grafică într-un mod facil de urmărit (tolerance color map)
 • Analiză statistică / Trend pentru a determina stabilitatea procesului
Asigurarea calității în producția de mase plastice prin injecție și în lanțurile de procesare
ATOS este un sistem de măsurare în coordonate ce permite măsurarea non-contact a întregii suprafețe a reperelor (prototip, electrozi, matrițe, piese injectate, etc.), indiferent de dimensiunea acestora. Spre deosebire de echipamentele de măsurare cu tehnologie tactilă, această metodă permite capturarea formelor complexe, rapid și integral.
Măsurarea integrală a suprafeței reperelor permite o inspecție mult mai rapidă a primului produs fabricat și corecții direcționate ale matrițelor, reducând astfel durata de implementare în producție. Pentru controlul calității în faza de producție, atât măsurătorile cât și întreg procesul de evaluare pot fi automatizate.
Prin scanare 3D se pot reduce costuri legate de dispozitivele de control, majoritatea pieselor putând fi măsurate în stare liberă. În cazul aplicațiilor de măsurare complet automatizate se pot utiliza dispozitive modulare. Acestea oferă flexibilitate și pot fi adaptate pe măsură ce producția dvs se modifică, astfel nu veți mai fi nevoit să investiți în mijloace de control dedicate. Puteți consulta lista noastră de dispozitive modulare pentru detalii.
Ambele operații pot fi efectuate prin scanare 3D iar rezultatele în cele două stagii pot fi suprapuse în softul GOM Inspect Professional pentru comparație directă a deviațiilor.

Despre piesa demo din acest articol

Este întotdeauna important să începem asigurarea calității nu numai atunci când piesa este finalizată, ci mult mai devreme în lanțul nostru de procese. Doar dacă identificăm defectele într-un stadiu incipient vom putea să le remediem în timp util, la un cost mai scăzut.
Reperul prezentat în acest articol este o matriță pentru injecție mase plastice. Aceasta este formată din cele două jumătăți de matriță, respectiv injectorul și ejectorul matriței. Măsurătorile s-au efectuat cu ajutorul unui echipament ATOS 5, utilizând volumul de măsură MV320.
Provocarea din cadrul acestui proiect a fost scanarea matriței în stare asamblată. Teoretic, pare imposibil. Însă, prin capturarea marcherilor de referință lipiți pe exteriorul matriței, am creat un sistem global de coordonate pentru întreaga matriță, care ne va ajuta în continuare la scanarea completă a acesteia, inclusiv a zonelor interioare. Acest tip de măsurare este similar fotogrammetriei, efectuată cu sistemele GOM Tritop.
În cadrul raportului de inspecție, analiza este una generală și se concentrează în special pe defectele de fabricație care pot apărea în execuția matriței.
Durata de scanare, respectiv inspecție, a acestui reper, la care s-a utilizat o masă rotativă semi-automatizată, a fost de aproximativ 25 de minute, după cum urmează:
 • Pregatire reper : 2 minute ( aplicare marcheri de referință pe obiect )
 • Scanare exterioară : 1 minut (8 imagini)
 • Scanare injector matriță : 7 minute (48 de imagini)
 • Scanare ejector matriță : 7 minute (45 de imagini)
 • Poligonizare rezultate : 5 minute ( peste 3 milioane de puncte/ mesh)
 • Update și Export Raport de control : 3 minute

Așadar, în aproximativ 25 de minute puteți avea un raport de inspecție 100% complet. Pentru aplicațiile automatizate (scanbox) durata totală poate scădea cu încă 35%.

Observați calitatea extraordinară a detaliilor pentru fișierul scanat (mesh). Acest lucru este posibil doar datorită tehnologiei GOM. Detalii excepționale, precizie deosebită și rezultate ușor de înțeles, acestea sunt elementele cheie ale unui raport de control corect.
 
Concluzii
Dacă sunteți în căutarea unui echipament de scanare 3D, cereți să testați produsele pe aplicația dvs și comparați rezultatele. Cereți să se facă măsurarea reperelor fără spray de acoperire. Veți vedea că multe echipamente de pe piață nu pot face față acestui challenge. Echipamentele de tip handheld promit flexibilitate, dar acuratețea și detaliile sunt afectate. Precizia și repetabilitatea cu siguranță nu trebuie extrase dintr-o broșură.
Cel mai mic preț s-ar putea să devină cea mai mare pagubă. Testați atent produsul ales. Nu neglijați să discutați despre aspectul școlarizării, suportul tehnic și mentenanța metrologică.
 • Școlarizare în limba română de către un trainer autorizat de producător
 • Experiență profesională similară / referințe
 • Suport tehnic remote și on-site (timp de răspuns, eventuale costuri)
 • Mentenanță metrologică (procedură, durată, costuri, indisponibilizare echipament)
GOM vă oferă o soluție hardware & software de top ce va răspunde 100 % unei astfel de aplicații, atât pentru măsurarea manuală cât și pentru o aplicație complet automatizată.
Echipa SPECTROMAS are o vastă experiență în aplicațiile de control dimensional și suntem pregătiți să intrăm în competiție cu alte soluții și să lăsăm rezultatele să vorbească 🙂
Dacă v-am stârnit curiozitatea și doriți să aflați mai multe despre acest subiect, contactul este la un click distanță.
Contactați-ne pentru a afla mai multe
despre portofoliul nostru de produse
și cum pot fi implementate în fluxul
dumneavoastră de producție.
Romeo TUDOSE
Manager Departament Sisteme Optice
+40 724 635 635
romeo.tudose@spectromas.ro
Solicită ofertă