Acasa>>Injecție Mase Plastice, Interior vehicul, Matriterie>>Componentă multimedia – Injecție mase plastice
Alege alt domeniu

Controlul 3D al unui reper realizat prin injecția de mase plastice

Injecția de mase plastice reprezintă un proces de fabricație utilizat la scară largă pentru fabricarea unei varietăți mari de piese, de la cele mai mici componente până la panouri interioare de uși. Diversitatea aplicatiilor, unde piesele injectate din material plastic pot fi folosite, face ca aceasta tehnologie sa fie cea mai des folosita metoda moderna de fabricatie de piese din material plastic. În mediul industrial actual pot fi realizate peste 2 milioane de cicluri cu o matriță de injecție mase plastice.
În ingineria maselor plastice, metrologia 3D susține și accelerează toate fazele proceselor de producție indiferent de tehnologia de fabricație (injecție, suflare sau termoformare): de la prototip, fabricarea matrițelor și până la inspecția primului produs fabricat, ce include și analiza ansamblului și încercările mecanice.

Imaginea modelului scanat (MESH)Imaginea modelului CAD

Demo Data

Componentă multimedia.pdf

File name: Componentă multimedia.pdf
file-size: 14 MB


Modelul 3D este disponibil la cerere prin completarea formularului de mai jos

Veți primi link-ul de download pe adresa de e-mail furnizată

first_name
last_name

fișier . ginspect:  Pentru a deschide fișierul, aveți nevoie de programul gratuit GOM Inspect 2020 sau mai nou
file-size:  50 MB  (fișierul include toate elementele de inspecție prezentate în acest articol)


Descarcă GOM Inspect Suite
Gratuit și nelimitat !

Scanarea 3D oferă o metodă foarte rapidă de inspecție a pieselor injectate.
Principalele cerințe la controlul dimensional al pieselor obținute prin injecția de mase plastice sunt:
 • Scanarea reperului în integralitate, preferabil fără acoperire cu pulberi de contrast
 • Obținerea de date 3D chiar și în locuri greu accesibile (cavități adânci )
 • Precizie dimensională și repetabilitate ridicată ( +/- 0,015mm )
 • Analiză 3D în harta de culori și inspecția cotelor dimensionale funcționale
 • Control al abaterilor geometrice / formă (GD&T)
 • Secțiuni de inspecție și analiza grosimii pereților
 • Evaluarea toleranțelor și dispunerea lor grafică într-un mod facil de urmărit (tolerance color map)
 • Analiză statistică / Trend pentru a determina stabilitatea procesului
Asigurarea calității în producția de mase plastice prin injecție și în lanțurile de procesare
ATOS este un sistem de măsurare în coordonate ce permite măsurarea non-contact a întregii suprafețe a reperelor (prototip, electrozi, matrițe, piese injectate, etc.), indiferent de dimensiunea acestora. Spre deosebire de echipamentele de măsurare cu tehnologie tactilă, această metodă permite capturarea formelor complexe, rapid și integral.
Măsurarea integrală a suprafeței reperelor permite o inspecție mult mai rapidă a primului produs fabricat și corecții direcționate ale matrițelor, reducând astfel durata de implementare în producție. Pentru controlul calității în faza de producție, atât măsurătorile cât și întreg procesul de evaluare pot fi automatizate.
Prin scanare 3D se pot reduce costuri legate de dispozitivele de control, majoritatea pieselor putând fi măsurate în stare liberă. În cazul aplicațiilor de măsurare complet automatizate se pot utiliza dispozitive modulare. Acestea oferă flexibilitate și pot fi adaptate pe măsură ce producția dvs se modifică, astfel nu veți mai fi nevoit să investiți în mijloace de control dedicate. Puteți consulta lista noastră de dispozitive modulare pentru detalii.
Ambele operații pot fi efectuate prin scanare 3D iar rezultatele în cele două stagii pot fi suprapuse în softul GOM Inspect Professional pentru comparație directă a deviațiilor.

Despre piesa demo din acest articol

Este întotdeauna important să începem asigurarea calității nu numai atunci când piesa este finalizată, ci mult mai devreme în lanțul nostru de procese. Doar dacă identificăm defectele într-un stadiu incipient vom putea să le remediem în timp util, la un cost mai scăzut.
Reperul prezentat în acest articol este o componentă multimedia din plastic. Piesa de dimensiuni mici (aprox 270mm) s-a scanat complet (față-verso) cu ajutorul unui echipement ATOS 5 utilizând volumul de măsură MV320. Scanarea 3D a obiectului s-a efectuat pentru a analiza varietatea mare de cote și elemente, conform desenului de execuție. Scanarea integrală oferă totodată un mijloc de obținere de informații privind gradul de uzură al matriței. Acest fenomen poate fi pus în evidență prin compararea mai multor piese măsurate în timp dar și prin compararea directă cu modelul CAD. Prima variantă oferă avantajul că permite monitorizarea temporală a efectelor și o prognozare a următoarei reparații capitale a cavității de injecție.
Durata de scanare, respectiv inspecție, a acestui reper, la care s-a utilizat o masă rotativă semi-automatizată, a fost de sub 10 minute, după cum urmează:
 • Pregatire reper : 2 minute ( aplicare marcheri de referință pe obiect )
 • Scanare exterioară : 2 minute (16 imagini)
 • Inversare
 • Scanare interioară : 2 minute (16 imagini)
 • Poligonizare rezultate : 2 minute ( mesh cu peste 1,2 milioane de puncte)
 • Update și Export Raport de control : 1 minut

Așadar, în aproximativ 9 minute puteți avea un raport de inspecție 100% complet. Pentru aplicațiile automatizate (scanbox) durata totală poate scădea cu încă 35%.

Observați calitatea extraordinară a detaliilor pentru fișierul scanat (mesh). Acest lucru este posibil doar datorită tehnologiei GOM. Detalii excepționale, precizie deosebită și rezultate ușor de înțeles, acestea sunt elementele cheie ale unui raport de control corect.
Raportul atașat prezintă toate operațiile de control efectuate uzual la un astfel de reper:
 • Aliniament inițial ( best-fit)
 • Aliniere conform documentației de isostatism
 • Comparație CAD – MESH în hartă de culori
 • Analiză 3D conform tabel de tolerante.
 • Analiză a punctelor / elementelor geometrice conform planului de inspecție
 • Cote dimensionale și abateri de formă și poziție
Concluzii
Dacă sunteți în căutarea unui echipament de scanare 3D, cereți să testați produsele pe aplicația dvs și comparați rezultatele. Cereți să se facă măsurarea reperelor fără spray de acoperire. Veți vedea că multe echipamente de pe piață nu pot face față acestui challenge. Echipamentele de tip handheld promit flexibilitate, dar acuratețea și detaliile sunt afectate. Precizia și repetabilitatea cu siguranță nu trebuie extrase dintr-o broșură.
Cel mai mic preț s-ar putea să devină cea mai mare pagubă. Testați atent produsul ales. Nu neglijați să discutați despre aspectul școlarizării, suportul tehnic și mentenanța metrologică.
 • Școlarizare în limba română de către un trainer autorizat de producător
 • Experiență profesională similară / referințe
 • Suport tehnic remote și on-site (timp de răspuns, eventuale costuri)
 • Mentenanță metrologică (procedură, durată, costuri, indisponibilizare echipament ?)
GOM vă oferă o soluție hardware & software de top ce va răspunde 100 % unei astfel de aplicații, atât pentru măsurarea manuală cât și pentru o aplicație complet automatizată.
Echipa SPECTROMAS are o vastă experiență în aplicațiile de control dimensional și suntem pregătiți să intrăm în competiție cu alte soluții și să lăsăm rezultatele să vorbească 🙂
Dacă v-am stârnit curiozitatea și doriți să aflați mai multe despre acest subiect, contactul este la un click distanță.
Contactați-ne pentru a afla mai multe
despre portofoliul nostru de produse
și cum pot fi implementate în fluxul
dumneavoastră de producție.
Romeo TUDOSE
Manager Departament Sisteme Optice
+40 724 635 635
romeo.tudose@spectromas.ro
Solicită ofertă