Acasa>>Fabricație aditivă, Industria Auto, Motor și Transmisie>>Capac motor- Fabricație aditivă
Alege alt domeniu

Control 3D în stagiile de realizare ale unui Capac motor printat 3D

Piesele printate 3D sunt supuse mai multor tratamente termice, inclusiv călire și HIP-ing. Tratamentele termice reduc tensiunile din piesă, îi cresc densitatea și ajută la obținerea formei și suprafeței finale.
Aceste tipuri de tratamente termice, împreună cu alte etape ale procesului de fabricație aditivă, cum ar fi extragerea piesei de pe suportul de construcție, pot avea un impact asupra cotelor și abaterilor finale. Dacă abaterile dimensionale finale nu se încadrează în toleranțele prescrise, este dificilă identificarea cauzei și momentul apariției abaterilor. Pentru a localiza problema, abaterile trebuie analizate în timpul fiecărei etape a procesului.
Imaginea modelului CADComparatie MESH vs CAD

Demo Data

Capac motor printat 3D-Stage project.pdf

File name: Capac motor printat 3D-Stage project.pdf
file-size: 13 MB


Modelul 3D este disponibil la cerere prin completarea formularului de mai jos

Veți primi link-ul de download pe adresa de e-mail furnizată

first_name
last_name

fișier . ginspect:  Pentru a deschide fișierul, aveți nevoie de programul gratuit GOM Inspect 2020 sau mai nou
file-size:  258 MB  (fișierul include toate elementele de inspecție prezentate în acest articol)


Descarcă GOM Inspect Suite
Gratuit și nelimitat !

Scanarea 3D oferă o metodă foarte rapidă de inspecție a pieselor printate 3D
Sistemul ATOS vă permite să digitalizați piesa eficient între diferiți pași de proces, astfel încât să puteți urmări deformările care apar, de exemplu, înainte și după tratamentul termic și după îndepărtarea piesei de pe suportul de construcție. Acest lucru face posibilă verificarea cu precizie a gradului de deformare care are loc prin solicitări interne și în ce etapă a procesului are loc.
În software-ul de inspecție GOM, utilizatorii pot compara datele reale din diferiții pași de proces între ei sau cu datele țintă. Ca rezultat, modificările pot fi atent monitorizate pe parcursul întregului proces, iar comparațiile cu modelul CAD pot fi efectuate în orice moment.
Rezultatele acestor măsurători pot fi utilizate pentru a optimiza procesul în mod eficient, ajustând setările parametrilor procesului. Analizele de tendință vă arată cum se schimbă piesele imprimate 3D în timp.
Principalele cerințe în controlul dimensional al pieselor obținute prin printare 3D sunt:
 • Scanarea reperului în integralitate, preferabil fără acoperire cu pulberi de contrast
 • Obținerea de date 3D chiar și în locuri greu accesibile (cavități adânci )
 • Precizie dimensională și repetabilitate ridicată ( în medie, +/- 0,025mm )
 • Analiză 3D în harta de culori și inspecția cotelor dimensionale funcționale
 • Control al abaterilor geometrice / formă (GD&T)
 • Secțiuni de inspecție și analiza grosimii pereților
 • Evaluarea toleranțelor și dispunerea lor grafică într-un mod facil de urmărit (tolerance color map)
 • Analiză statistică / Trend pentru a determina stabilitatea procesului
Echipamentele ATOS oferă mijloacele necesare pentru a satisface toate aceste caracteristici
Două situații sunt des întâlnite :
 1. Inspecția unui produs sau a unui număr redus de piese pentru omologare sau audit de calitate, ocazie cu care reperele sunt controlate în totalitate.
 2. Măsurarea reperelor în serie conform unui plan de inspecție prestabilit, în care numărul de elemente inspectare este simplificat. Acest lucru ajută la reducerea timpului de măsurare în cazul tehnologiei tactile CMM.
În cazul tehnologiei de scanare 3D durata de evaluare 100% sau simplificată nu schimbă cu foarte mult durata de măsurare totală, aceasta fiind mult redusă comparativ cu măsurarea tactilă. Totodată prin scanarea 3D se permite măsurarea facilă față verso. Tehnologia tactilă oferă mijoace în acest sens însă procesul este anevoios și de cele mai multe ori necesită mijloace de fixare customizate.
Prin scanare 3D se pot reduce costuri legate de dispozitivele de control, majoritatea pieselor putând fi măsurate în stare liberă. În cazul aplicațiilor de măsurare complet automatizate se pot utiliza dispozitive modulare. Acestea oferă flexibilitate și pot fi adaptate pe măsură ce producția dvs se modifică, astfel nu veți mai fi nevoit să investiți în mijloace de control dedicate. Puteți consulta lista noastră de dispozitive modulare pentru detalii.
Ambele operații pot fi efectuate prin scanare 3D iar rezultatele în cele două stagii pot fi suprapuse în softul GOM Inspect Professional pentru comparație directă a deviațiilor.

Despre piesa demo din acest articol

Reperul analizat reprezintă un capac motor realizat prin printare 3D, măsurat folosind sistemul ATOS 5. Scanarea obiectului s-a efectuat în fiecare stagiu al procesului de producție (printare piesă, tratament termic, eliminare bază de printare, eliminare suport de printare) pentru a determina modificările apărute de-a lungul procesului de producție și pentru a putea cuantifica impactul fiecărei operațiuni asupra piesei finale.
Durata de scanare a acestui reper , la care s-a utilizat o masă rotativă semi-automatizată, a fost de aproximativ 45 de minute, după cum urmează:
Pentru primele 3 stagii
 • Pregătire reper : 3 x 2 minute
 • Scanare : 3 x 6 minute (42 imagini)
 • Poligonizare rezultate : 3 x 2 minute ( mesh-uri cu peste 2,8 până la 3,6 milioane de puncte)
 • Update Raport de control : 3 x 0,5 minute Pentru primele 3 stagii:
Pentru stagiul 4:
 • Pregatire reper : 2 minute
 • Scanare exterioară : 4 minute (28 imagini)
 • Inversare
 • Scanare interioară : 5 minute (32 imagini)
 • Poligonizare rezultate : 1,5 minute ( mesh cu peste 900 mii puncte)
 • Update și Export Raport de control : 0,5 minute

Așadar în aproximativ 45 de minute puteți avea un raport de inspecție 100% complet pentru o piesă în multiple stagii de producție. Pentru aplicațiile automatizate (scanbox) durata totală poate scădea cu încă 35%. Prin comparație, măsurarea acestui reper ( cotele dimensionale din raportul pdf) prin metoda tactilă ar necesita un timp cu cel puțin 30% mai mare iar comparația suprafețelor nu ar fi posibilă.

Observați calitatea extraordinară a detaliilor pentru fișierul scanat (mesh). Acest lucru este posibil doar datorită tehnologiei GOM. Detalii excepționale, precizie deosebită și rezultate ușor de înțeles, acestea sunt elementele cheie ale unui raport de control corect.
Raportul atașat prezintă toate operațiile de control efectuate uzual la un astfel de reper.
 • Aliniament inițial ( best-fit)
 • Aliniere conform documentației de isostatism
 • Comparație CAD – MESH în hartă de culori
 • Analiză 3D conform tabel de toleranțe.
 • Analiza elementelor geometrice conform planului de inspecție
 • Cote dimensionale și abateri de formă și poziție
 • Evaluarea grosimii pereților piesei
Concluzii
Dacă sunteți în căutarea unui echipament de scanare 3D, cereți să testați produsele pe aplicația dvs și comparați rezultatele. Cereți să se facă măsurarea reperelor fără spray de acoperire. Veți vedea că multe echipamente de pe piață nu pot face față acestei provocări. Echipamentele de tip handheld pot fi utilizate in aceasta aplicație cu anumite limitări; aici trebuie luate în calcul durata de pregatire a piesei dar și limitările de rezoluție și precizie care uneoir pot fi depășite.
Când alegeți un echipament de scanare 3D, cel mai mic preț s-ar putea să devină cea mai mare pagubă. Testați atent produsul ales. Nu neglijati să discutați despre aspectul școlarizării, suportul tehnic și mentenanța metrologică.
 • Școlarizare în limba română de către un trainer autorizat de producător
 • Experiență profesională similară / referințe
 • Suport tehnic remote și on-site (timp de răspuns, eventuale costuri)
 • Mentenanță metrologică (procedură, durată, costuri, indisponibilizare echipament ?)
GOM vă oferă o soluție hardware & software de top ce va răspunde 100 % unei astfel de aplicații, atât pentru măsurarea manuală cât și pentru o aplicație complet automatizată.
Echipa SPECTROMAS are o vastă experiență în aplicațiile de control dimensional și suntem pregătiți să intrăm în competiție cu alte soluții și să lăsăm rezultatele să vorbească 🙂
Dacă v-am stârnit curiozitatea și doriți să aflați mai multe despre acest subiect, contactul este la un click distanță.
Contactați-ne pentru a afla mai multe
despre portofoliul nostru de produse
și cum pot fi implementate în fluxul
dumneavoastră de producție.
Romeo TUDOSE
Manager Departament Sisteme Optice
+40 724 635 635
romeo.tudose@spectromas.ro
Solicită mai multe detalii