Acasa>>Industria Auto, Interior vehicul, Presaj și caroserii, R&D, Testare Materiale>>Încercarea la tracțiune (Tensile Testing)
Alege alt domeniu

Încercarea la tracțiune – determinarea parametrilor materialelor cu ARAMIS 3D 12M

Determinarea parametrilor materialului pe baza testelor de tracțiune este utilizată pe scară largă pentru dezvoltarea materialelor noi și controlul calității acestora. Prin urmare, determinarea exactă a parametrilor, inclusiv curba tensiune-deformare, modulul lui Young, valorile derivate R și N, sunt foarte importante.

Rezultatele precise ale sistemului ARAMIS 3D îmbunătățesc acuratețea rezultatelor privind proprietățile materialelor. Procedurile de evaluare existente sunt îmbunătățite și, prin urmare, mai fiabile, ca de ex. determinarea curbelor de curgere și formarea curbelor limită. Multe teste de material pot fi evaluate doar datorită măsurării fără contact și a rezultatelor de rezoluție locală ridicate pe care ARAMIS le oferă.

ARAMIS 3D Camera GOM Correlate și Interfața Kiosk

Demo Data

Incercarea la tractiune – proba otel.pdf

File name: Incercarea la tractiune – proba otel.pdf
file-size: 29.1 MB


Fișier disponibil în cadrul unei demonstrații onsite sau în urma solicitării pe mail.


Alege alt domeniu
TESTARE 3D – Măsurarea deformațiilor, deplasărilor, vitezei și accelerației în timp real cu ajutorul sistemelor ARAMIS.

Portofoliul de produse ARAMIS cuprinde senzori destinați măsurătorilor în regim dinamic ale coordonatelor 3D, deplasărilor 3D și deformării 3D ale suprafețelor.
Sistemele non-contact reprezintă soluția ideală pentru:

  • Determinarea proprietatii materialelor (Modulul lui Young, Curba Limita de Deformare Plastica (FLC), etc…)
  • Analiza componentelor (teste de impact, analiza vibratiilor, studi de durabilitate, etc…)
  • Verificarea simularilor prin metoda cu element finit.
Software de analiză a datelor provenite din testarea 3D oferă o analiză completă independent de sistemul de testare utilizat.

Software-ul GOM Correlate destinat corelării digitale a imaginilor (DIC) permite evaluarea 2D a seriilor de imagini digitale și a fișierelor video ale camerelor convenționale, camerelor de mare viteză sau camerelor de procesare a imaginilor industriale. Varianta profesională servește pentru măsurarea datelor 3D achiziționate cu sistemele ARAMIS și nu numai.

Despre aplicație

Testele de tracțiune sunt metode de testare standardizate, cvasistatice, în care se măsoară anumiți parametri de material. Sunt metode distructive, deoarece exemplarele care urmează să fie testate sunt adesea solicitate dincolo limita de deformare elastică. Testarea materialelor este efectuată de mașini de testare la tracțiune și mașini de testare universale. Dispozitivele afișează mișcări unidimensionale într-o curbă tensiune-deformare și o curbă forță-deplasare. Parametrii determinați oferă informații cu privire la proprietățile și comportamentul la tracțiune al materialelor testate. Alegerea mașinii de testare depinde de cerințele respective. Mașinile variază de la sistemele de masă (3 kN) la sistemele de 50 kN echipate cu un fus dublu până la mașinile de testare a tracțiunii cu capacități mari de încărcare între 300 kN și 2000 kN.

Standardele aplicabile mașinilor de testare la tracțiune sunt standardul general DIN 51222, DIN EN ISO 6892-1 și DIN EN ISO 7500-1 pentru materiale metalice și ISO 5893 pentru materiale plastice și cauciuc. DIN 50125 specifică ce cerințe se aplică materialelor specimenului de solicitat la tracțiune. Pentru curba caracteristică, pentru unele materiale, se utilizează lungimea măsurării și pentru alte materiale, se folosește factorul de proporționalitate. Scopul procedurii de testare este de a afla, de exemplu, ce sarcină poate suporta materialul fără deformarea plastică și la ce forță materialul ajunge în stare plastică. Mai mult, se pot determina proprietățile și comportamentul de deformare al spumei dure, spumei moale-elastice, cauciucului și compozitelor armate cu fibre.

Secțiunea transversală a specimenului utilizat depinde de materialul original selectat. Dacă oțelul are un volum mare, atunci va fi utilizat un specimen cu secțiune transversală rotundă. Pentru testarea materialelor din tablă, este necesară o probă de tracțiune plană (secțiune dreptunghiulară sau pătrată). Această procedură de testare este utilizată de preferință în ingineria mecanică, deoarece permite, de asemenea, concluzii despre alte tipuri de sarcini.

Testele de tracțiune pot fi efectuate cu sisteme de măsurare tactile (extensometre clip-on) și fără contact.

În prezentul proiect , s-a utilizat măsurarea fără contact cu senzorul optic ARAMIS. Senzorul poziționat în dispozitivul de măsurare captează alungirea. Astfel de sisteme optice au avantajul că pot măsura cu precizie cu precizie la viteze foarte mari. De asemenea, putând fi poziționate la distanță față de specimenele testate, acestea pot acoperi o largă varietate de aplicații.

ARAMIS 3D 12M – Având 12 megapixeli și o rată de achiziție de 25fps la rezoluție maximă, senzorul ARAMIS are rezoluția adecvată pentru a măsura în mod fiabil caracteristicile materialelor determinate prin încercarea la tracțiune.

Interfața Kiosk – Automatizarea procesului de testare la tracțiune
ARAMIS Kiosk Interface este o interfață de utilizator pentru evaluarea automată a testelor de tracțiune care respectă diferite standarde. Având o interacțiune minimă din partea utilizatorului, procedurile de testare standardizate pot fi efectuate rapid, ușor și repetabil pentru seriile de măsurare cu numeroase specimene.

Proiectul cuprinde rezultatele încercării la tracțiune a unei probe din oțel:
  • Parametrii sistem achiziție
  • Analiză deformare longitudinală
  • Curba tensiune/deformație
  • Curba Deformație transversală / Deformație longitudinală
Concluzii
Dacă sunteți în căutarea unei soluții la cheie dedicate aplicațiilor de testare a materialelor și componentelor, vă putem oferi cea mai precisă și rapidă soluție cuprinzând toate componentele necesare: Sistem de testare 3D și Software de analiză . Avem o gama variată de echipamente astfel încât să satisfacem și cele mai exigente solicitări. De asemenea, nu neglijăm nici aspectul școlarizării, suportul tehnic și mentenanța metrologică. Toate vor fi incluse în oferta finală.
Echipa SPECTROMAS are o vastă experiență în aplicațiile de testare a materialelor și componentelor în regim static și dinamic, suntem pregătiți să intrăm în competiție cu alte soluții și să lăsăm rezultatele să vorbească 🙂
Dacă v-am stârnit curiozitatea și doriți să aflați mai multe despre acest subiect, contactul este la un click distanță.
Contactați-ne pentru a afla mai multe
despre portofoliul nostru de produse
și cum pot fi implementate în fluxul
dumneavoastră de producție.
Romeo TUDOSE
Manager Departament Sisteme Optice
+40 724 635 635
romeo.tudose@spectromas.ro
Solicită ofertă