Biomecanica
Biomecanica este o știință interdisciplinară, care folosește cunoștințe, noțiuni, principii și metode din domenii precum: medicină (anatomie, fiziologie, recuperare medicală, explorări funcționale, etc.), inginerie (mecanică, electronică aplicată etc.), științe exacte (matematică, fizică, chimie) și științe umaniste (educație fizică, biologie), pe baza cărora și-a dezvoltat propriile investigații științifice [Sursa].
Camerele de mare viteză au fost folosite de ani de zile pentru a studia mișcarea corpului uman, inclusiv modul în care tendoanele, ligamentele, oasele și mușchii funcționează împreună. În sport, biomecanica se concentrează pe acțiunile corpului și stăpânirea sarcinilor individuale. De exemplu, efectuarea unei genuflexiuni ar include studierea poziției și mișcărilor picioarelor, genunchilor, șoldurilor, spatelui, umărului și chiar a brațelor persoanei. Acest tip de analiză a permis cercetătorilor o excelentă înțelegere a modului în care corpul uman lucrează și cum răspunde solicitărilor fizice din diverse activități.
Testarea la sarcină a protezelor sportive
Cercetătorii folosesc sisteme optice de măsurare 3D în testarea la sarcină a protezelor sportive. Senzorii fără contact captează deplasări și tensiuni tridimensionale. Datele de măsurare 3D sunt utilizate pentru a calcula exact ciclul de viață al protezelor.
Aplicația prezentată în clipul video a fost realizată utilizând camerele high-speed Photron în colaborare cu sistemul ARAMIS de la firma GOM.
Biomecanica este, de asemenea, utilizată pe scară largă pentru cercetarea și dezvoltarea ortopedică a implanturilor, cum ar fi articulațiile. Cercetarea performanței biomaterialelor, cum ar fi implanturile articulare, joacă un rol esențial în îmbunătățirea proiectării în scopuri medicale.
Aplicațiile metrologiei 3D în biomecanică includ:
– Testarea materialelor neomogene
– Analiza dinamică a sistemelor biomecanice
– Oase, articulații și implanturi
– Testarea sarcinii și oboselii
– Analiza mișcării