Servicii de Scanare 3d pret – calitate – profesionalism

Gama variata de sisteme 3D optice GOM disponibile pentru serviciile de scanare permit masurarea pieselor pornind de la dimensiunea unei monede si pana la un rotor de turbina de peste 6m lungime si 3m diametru sau componente chiar mai mari, fara a pierde din vedere esentialul unei lucrari bine efectuate: rapiditate, flexibilitate, precizie si atentia la detalii.

Toti operatorii ce desfasoara lucrari de masuratori in cadrul Departamentului de Sisteme Optice – Spectromas, sunt scolarizati si testati anual la sediul GOM Germania.

Echipamentele utilizate sunt atestate metrologic si detin buletine de verificare valabile la zi.

Pachetele software detin certificat NIST si PTB.

Scanare 3d pret

 • Tariful perceput pentru operatiile de scanare 3D este de 95 euro + TVA / ora.
 • Costul unei lucrari reflecta numarul de ore (minute) necesare efectuarii acesteia.
 • Pentru lucrari a caror durata depaseste 1 zi de lucru, tarifele sunt negociabile.
 • Inaintea derularii lucrarilor se emite un deviz oferta care cuprinde numarul de ore, costul aferent, perioada de disponibilitate pentru efectuarea lucrarilor si termenul de livrare al rezultatelor.
 • Pentru lucrari care implica doar utilizarea sistemului TRITOP (fotogrammetrie) si a adaptorilor, tariful orar este de 65 euro + TVA / ora.
scanare 3d pret
scanare 3d pret
 • Beneficiati de experienta noastra de peste 8 ani in domeniul scanarii 3D, controlului dimensional si operatiilor de reverse engineering.
 • 95% dintre obiecte scanate, controlate sau reproiectate de noi sunt repere industriale pentru care tolerantele impuse pornesc de la „µm”.
 • La finalul operatiei de scanare 3D veti beneficia de intreaga geometrie (!) a obiectului scanat, fie el cu destinatie industriala, obiect de cult sau bun de lag consum, mult mai rapid decat orice alta tehnologie existenta la ora actuala pe piata.
 • Echipamentele utilizate sunt portabile motiv pentru care, daca conditiile impun acest lucru, ne putem deplasa la sediul dumneavoastra pentru efectuarea masuratorilor.
 • Fiind echipamente industriale si avand incorporata tehnologie de ultima generatie (Blue Light, Triple Scan), nu sunt necesare conditii speciale pentru efectuarea masuratorilor.
 • Suplimentar, pentru zonele inaccesibile optic putem utiliza tehnologia tactila GOM Touch Probebeneficiind in acelasi timp de tehnologia optica non-contact si de cea tactila.
 • Obiectele scanate vor putea fi vizualizate, evaluate si editate suplimentar si de catre dumneavoastra utilizand solutia software gratuita GOM Inspect.

Pentru efectuarea serviciilor de scanare 3D beneficiem de o gama variata de echipamente. Descrierea completa a acestora o puteti parcurge in paginile de produs, urmarind link-urile de mai jos:

Reverse Engineering
Printare 3D
Controlul Calitatii
Optimizare CNC

Scanarea 3D este cunoscuta si sub numele de digitizare 3D. denumirea vine de la faptul ca obiectul scanat este redat digital printr-o retea foarte densa de puncte (xyz) ce sunt redate pe calculator sub forma unei reprezentari grafice 3D.

Apeland la tehnologia scanarii 3D totul poate fi obtinut mai usor, fie ca vorbim despre validarea specificatiilor tehnice ale unui produs nou, reproiectarea sau imbunatatirea unui produs existent, despre fisiere destinate printarii 3D, despre proiectarea protezelor medicale sau grafica 3D realista a jocurilor.

 • Validarea (pe baza desenului de executie) a reperului, ansamblului, …
 • Diferite aplicatii care implica controlul dimensional (analiza matrita in stare asamblata, validare dispozitiv de prindere, validare operatii efectuate pe masini CNC)
 • Reproiectarea, imbunatatirea, modificarea geometriei obiectului scanat prin Reverse Engineering. Scanarea nu genereaza automat un model CAD. Este necesara conversia norului de puncte sau a mesh-ului 3D intr-un format CAD (solid sau suprafete) bazat pe ecuatii matematice care definesc geometria obiectului.
 • Printarea 3D utilizand direct modelul scanat.
 • Prelucrarea (modelului reproiectat!) pe masini CNC. Este posibila si prelucrarea folosind direct un model scanat (intre 5 si 12 milioane de puncte!), dar rezultatele vor fi influentate de capacitatea sculei aschietoare de a atinge toate aceste puncte.
 • Multe alte aplicatii pe care va invitam sa le descoperim impreuna.
scanare 3d pret
scanare 3d pret

Va putem pune la dispozitie in formate native sau neutre intreaga geometrie a obiectelor scanate si in plus, elemente ale acestora (puncte, sectiuni, regiuni).

Informatiile de tip ” nor de puncte” sunt de regula post-procesate intr-o retea de mici poligoane ce poarta numele de mesh (3D mesh). Acest tip de informatie poate fi salvat sub diferite formate. Cel mai des intalnit este formatul .STL (Surface Tesselation Language)

Formatul .G3D este nativ sistemelor GOM , acesta continand informatii suplimentare fata de formatul .STL dar in acelasi timp ocupa un spatiu mai mic pe hard-disc. Comparativ, pentru un obiect alcatuit dintr-un mesh ce contine 1.000.000 de puncte , fisierul .stl va avea aproximativ 95 Mb iar sub formatul .g3d numai 50 Mb.

Oricare din tipurile de fisiere furnizate poate fi importat in programe CAD consacrate precum Catia, Solid Works sau pot fi citite de programul unei imprimante 3D.

scanare 3d precizie
scanare 3d precizie
TRITOP Professional

Importanta pe care o are precizia masuratorilor 3D efectuate prin scanare este in general dictata de aplicatia pe care o urmariti. De aceasta variabila depind costurile cat si echipamentele ce vor fi utilizate.

Pentru aplicatii medicale cum ar fi obtinerea unui mulaj dentar in format digital 3D de regula nu se impun tolerante deosebit de ridicate. (uzual este acceptata o abatere ±0.3mm). Astfel de aplicatii pot fi efectuate de aproape toate scanerele 3D din lume fara eforturi deosebite.

Aplicatiile in domeniul cultural deasemenea nu impun conditii de precizie deosebite. Ce se doreste de cele mai multe ori este o digitizare 3D color a obiectelor (statui, unelte, vase etc.)  Aplicarea culorii (texturii) pe fisierul scanat (.stl / . g3d) se face prin capturarea unor imagini color provenite de la o camera foto digitala profesionala (ca de exemplu cea utilizata la sistemul TRITOP) si randarea imaginilor in pozitia exacta asupra suprafetei scanate. Sistemele ATOS si TRITOP sunt perfect compatibile, de aceea operatia de mapare a imaginilor se face automat de catre software pentru a evita alterarea texturii color.

In domeniul industrial este necesar un prag destul de ridicat al calitatii datelor. Specificatiile tehnice din desenele de executie impun  conditii foarte inalte (abateri situate in pragul  ±0.001mm ….  ±0.01mm ). Desi sunt multi producatori de echipamente destiante scanarii 3D in prezent, foarte putini dinte acestia reusec sa ofere date de buna calitate ce pot fi utilizate in aplicatiile industriale.

Sistemele GOM prezinta stabilitate in functionare, precizie ridicata si cel mai important aspect REPETABILITATEA MASURATORILOR (GAUGE R & R).  Fara a face un test de repetabilitate si reproductibilitate (masuararea repetitiva a unor repere in diferite pozitii si de catre mai multi operatori) nu trebuiesc luate in serios valorile indicate in brosurile producatorilor.

Toate sistemele GOM sunt supuse la teste de R&R conform standardului in vigoare pentru sisteme optice VDI / VDE 2634 inainte de livrare catre beneficiar.

scanare 3d pret - Rezolutie
scanare 3d pret - mesh 3D detalii

Rezolutia unui mesh este defapt densitatea numarului de puncte sau distanta inter-punct.  Distanta inter-punct  este de regula de ordinul 0,01mm – 0,1mm . Aceasta valoare nu trebuie confundata cu precizia de masura a sistemului. Multi dintre producatorii de scanere 3d se ascund sub umbrela acestei informatii cand sunt intrebati de acuratetea de masurare.

Rezolutia datelor scanate 3D poate fi modificata prin post – procesare in sensul cresterii sau descresterii numarului de puncte. Cresterea numarului de puncte se face prin interpolare. Aceasta operatie nu va „imbunatatii precizia de masura” ci doar va marii cantitatea de date stocata pe calculator.

Reducerea densitatii se face prin decimarea poligoanelor. Aceasta operatie poate fi utila de exempu la calcule de rezistenta a materialelor cu element finit FEM, unde numarul de puncte influenteaza semnificativ durata calculelor. Reducerea drastica a numarului de poligoane poate afecta acuratetea informatiilor masurate.

In cadrul acestei sectiuni puteti descoperi cateva exemple de repere scanate din diverse ramuri industriale. Fisierele pot fi vizualizate cu softul gratuit GOM Inspect sau pot fi importate si vizualizate in oricare dintre solutiile CAD existente pe piata la ora actuala.

scanare 3d pret - mesh 3D detalii Electrod

Electrod

numar puncte: 195.584

dimensiune fisier: 5MB

Carcasa masina de gaurit

numar puncte: 1.000.268

dimensiune fisier: 25MB

Scanare 3D color

numar puncte: 1991471

dimensiune fisier: 40,6Mb

Write a Reply or Comment