Automotive

Automotive

Dintre toate ramurile industriale si domeniile de activitate care inglobeaza activitati de control dimensional, industria auto cuprinde cele mai multe aplicatii: repere din plastic, repere obtinute prin turnare sau forjare, repere deformate plastic la rece (prototip, model, produs finit, …), matrite, dispozitive, si exemplele nu se opresc aici. Spre deosebire de tehnologia de măsurare tactilă, sistemele optice de scanare permit măsurarea rapidă și completă chiar și a celor mai complexe forme. Măsurarea completă a suprafețelor garantează o inspecție mai rapidă, reducand astfel timpii de productie. Mai mult decât atât, întreg procesul de control poate fi complet automatizat.
Energetica

Energetica

Tehnologia de masurare 3D dezvoltata de catre GOM are o larga aplicabilitate in randul producatorilor de turbine si al furnizorilor acestora. Utilizarea sistemelor 3D optice accelereaza procesele de dezvoltare si de fabrictie, incluzand optimizarea cercetarii si dezvoltarii, asigurarea calitatii in productie teste in regim dinamic, s.a.m.d. In plus, tehnologia de masurare optica ofera un potential important pentru reducerea costurilor pentru intretinere si reparatii a paletelor de turbina, proceselor specifice turnarii elementelor si a partilor structurale.
Bunuri de larg consum

Bunuri de larg consum

Aplicatiile din zona bunurilor de larg consum implica, inca o data, controlul produselor din materiale plastice, compozite si metal si aliaje, exemplele din aceasta sectiune provenind din randul producatorilor de telefoane, jucarii, etc.
Industria aeronautica

Industria aeronautica

Principalele aplicatii de control dimensional specifice industriei aeronautice si aerospatiale vizeaza sistemul de propulsie si in special inspectia paletelor de turbina, fie ca vorbim despre controlul eficient al fabricatiei acestora sau despre operatiile de mentenanta. Sistemele 3D optice de scanare se pot utiliza inca din faza de proiectare, imbunatatind pe rand etapele de simulare, de fabricare a modelului si al matritei, si nu in ultimul rand etapa de validare finala a produsului. Aplicatiile specifice controlului paletelor de turbina vizeaza: inspecția completă a formei și dimensiunilor sau inspecţia în puncte, suportul procesului de optimizare a prelucrării pe maşini CNC, control calitativ automatizat și control statistic proces. Operatiile de mentenanta implica adesea costuri semnificative care se adauga costurilor de productie. Tehnologia de masurare optica permite nu doar controlul uzurii ci si planificarea si controlul operatiilor de mentenanta: masurarea zonelor pregatite pentru reparare, verificarea adaosului de material, inspectia reparatiilor efectuate .
Invatamant / Cercetare

Invatamant / Cercetare

Soluţiile hardware şi software marca GOM cuprind toate elementele necesare pregătirii teoretice şi practice în domeniul metrologiei optice. Cursurile dezvoltate sunt deja integrate cu succes în curricula universităţilor din întreaga lume, utilizatorii sistemelor optice de scanare 3D incluzand companii internaţionale din industria auto, aviaţie, industria aerospaţială şi furnizori ai acestora. Specializarile la care pot fi predate cursuri de metrologie utilizand tehnologia de scanare 3D optica includ: inginerie mecanica / mecatronica, design industrial, proiectare CAD/CAM, inginerie industriala, etc.
Medicina

Medicina

Sistemele 3D optice GOM destinate scanarii si controlului dimensional au o larga aplicabilitate in domeniul medical. Acestea sunt utilizate in laboratoare de cercetare dar garanteaza de asemenea rezultate in stomatologie sau medicina legala. Exemplele din aceasta categorie apartin urmatoarelor domenii: biomecanica, criminalistica si stomatologie. In medicina protetica sau medicina legala se utilizeaza din ce in ce mai des tehnologia scanarii 3D. Folosind un scaner 3D performant ca cel produs de firma GOM , ATOS Triple Scan, producatorii de proteze si tehnica medicala pot genera modele de proteze care sa se apropie foarte precis de forma reala a bontului pacientului reducand deosebit de mult disconfortul pe care pacientul il resimte.
Muzee, Arheologie, Numismatica, Obiecte Cult

Muzee, Arheologie, Numismatica, Obiecte Cult

In domeniul artelor si culturii scanarea 3d si in special cea color a deschis drumul catre muzee virtuale si conservarea digitala a exponatelor. Azi poti "vizita" toate exponatele dintr-un muzeu stand comod in fata calculatorului si poti urmarii pana si cele mai fine detalii ale unui exponat doar dintr-un click. Ca exempu, muzeul Antipa : http://www.antipa.ro/tur.php. Aplicatiile in domeniul cultural nu impun conditii de precizie deosebite. Ce se doreste de cele mai multe ori este o digitizare 3D color a obiectelor (statui, unelte, vase etc.) Aplicarea culorii (texturii) pe fisierul scanat (.stl / . g3d) se face prin capturarea unor imagini color provenite de la o camera foto digitala profesionala (ca de exemplu cea utilizata la sistemul TRITOP) si randarea imaginilor in pozitia exacta asupra suprafetei scanate. Sistemele ATOS si TRITOP sunt perfect compatibile, de aceea operatia de mapare a imaginilor se face automat de catre software pentru a evita alterarea texturii color.
Transport

Transport

In domeniul transportului, canerele 3D optice sunt utilizate pentru controlul constructiei vagoanelor de tren si a locomotivelor, pentru reducerea timpilor alocati reparatiei si intretinerii navelor fluviale si maritime, pentru imbunatatirea confortului soferului de vehicul utilitar si exemplele pot continua.

Write a Reply or Comment